MaggiMikmar

Mina egna udda namn

Publicerad 2010-08-30 17:12:57 i ,

Ja bara älskar Anders och Måns, särskilt avsnittet då de håller på med udda namn. Och apropå udda namn slog jag upp mina namn på en sådan där "Vad betyder ditt namn" sida. Kortfattat? Den moderliga fårtackan från Magdala (som by the way betyder "tooorrrnet...") som ger liv.



Magdalena
Kvinnonamnet Magdalena var ursprungligen ett grekiskt tillnamn, dvs. ett namn som lades till förnamnet, med betydelsen "från Magdala". Magdala var en by nära havet av galiléen som betyder "tornet" på hebreiska. Bibelns Maria Magdalena (som är upphovet till namnet i almanackan) fick just detta tillnamn för att skilja henne från Jesus moder.
Eva
Eva är ett kvinnonamn, med innebörden (det hebreiska ordet) chawa, som betecknar den bibliska urmodern, livgivaren. Motsvarande ord i arabiskan är hava. Ordet är inte ett namn utan betyder helt enkelt att ge liv dvs. mänsklighetens livmoder. Chavah i Första Mosebok 1 Mosebok 3:20 har översatts till Eva (lat. Eva och Heva, eng. Eve). Versen i 1917 års Bibel lyder "Och mannen gav sin hustru namnet Eva, ty hon blev moder åt allt levande". Ordet Eva har därefter tolkats som varande ett namn på en kvinna. I kristen mytologi är Eva människosläktets stammoder och betraktas också som helgon inom den katolska kyrkan. Hon är också skyddshelgon för trädgårdsmästare och andra som vårdar liv, samt för skräddare.
Rakel
Kvinnonamnet Rakel är ett hebreiskt namn som ursrpungligen betyder fårtacka, men som också kan tolkas som den moderliga. I bibeln var Rakel hustru till Jakob.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela